Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Knedle z tartej bułki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać jako samodzielne danie polane stopioną słoniną, lub jako dodatek do pieczonych i duszonych mięs.

Knedle z tartej bułki

Składniki:

Knedle z tartej bułki

 

Sposób przygotowania:

Knedle z tartej bułki
Tartą bułkę zalać wrzącym mlekiem. Wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min. Żółtka utrzeć z masłem i stopionym schłodzonym do temperatury pokojowej smalcem. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Podprawić gałką muszkatołową i solą. Z powstałego ciasta uformować knedle wielkości orzecha włoskiego. Gotować ok. 10 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.