SUPERPRZEPIS

Knedle z truskawkami

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Knedle z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Najlepiej do knedli wykorzystać stare ziemniaki. Młode są zbyt wodniste i dużo mąki będzie trzeba zużyć. Ja miałam ziemniaki w proporcji 3/4 starych i reszta młodych ziemniaków.

Składniki:

Knedle z truskawkami

 

Na wierzch

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Zmiażdżyć i odstawić do wystudzenia.

Truskawki umyć, obrać i ewentualnie przekroić na mniejsze połówki.

Zimne ziemniaki wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną wyjąć i zastąpić mąką. Wbić jajko, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto jak na kopytka. Podzielić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować na dość spory wałek. Podzielić na kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć, ułożyć na nim kawałek truskawki. Dokładnie zlepić brzegi i kulać w dłoniach równe kulki.

W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać partiami knedle. Delikatnie łyżką cedzakową odkleić od dna. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.

Gotowe knedle polać kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.
Knedle z truskawkami
Do ziemniaków dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto
Knedle z truskawkami
Z ciasta kulać dość grube wałki, podzielić na mniejsze kawałki
Knedle z truskawkami
Każdy kawałek spłaszczyć i ułożyć na nim owoc
Knedle z truskawkami
Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut od wypłynięcia