SUPERPRZEPIS

Knedle z truskawkami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Knedle z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Knedle z truskawkami na bazie drożdży. Do tej pory gotowałam je na parze, ale tym razem po prostu wrzuciłam je na wrzątek. Otoczone wiórkami kokosowymi wyglądają jak śnieżne kule :)

Składniki:

Knedle z truskawkami

CIASTO:

DODATKI:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • ok 500 g truskawek

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami

ETAP 1:

Knedle z truskawkami
Zaczyn połączyć z resztą składników na ciasto.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią.
Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Wyrabiać ok 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.

ETAP 2:

Knedle z truskawkami
W niewielkie kawałki ciasta zamykać truskawki.

Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz, ale tym razem krótko. Wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką podzielić na małe części. Tak, aby po zrobieniu placuszka w środku można było zamknąć truskawkę. Knedle odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować dodając cukier według smaku.

ETAP 3:

Knedle z truskawkami
Knedle kłaść na lekko osolony wrzątek i gotować.

Wodę zagotować z niewielką ilość soli. Po wrzuceniu do wody knedle będą utrzymywać się na powierzchni, dlatego należy je gotować 5 min z jednej strony i 3-4 min z drugiej. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni i wsypać cukier. Knedle po wyjęci z wody obtaczać we wiórkach kokosowych i podawać z musem truskawkowym. Smacznego :)