Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 500
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować.

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

Składniki:

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

Przygotowanie ziemniaków

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym
Ziemniaki gotuję i przeciskam przez praskę.

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę, a następnie przeciskam przez praskę.

Przygotowanie ciasta

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym
Z ziemniaków, mąki i jajka zagniatam ciasto.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto.

Przygotowanie knedli

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym
Ciasto rozwałkowuję i kroję. Układam truskawki.

Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę.

Gotowanie

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym
Formuję knedle. Gotuję 7 minut w osolonej wodzie.

Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki.

Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz.

Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle.