asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

knedle z ziemniakami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie obiadowe z wykorzystaniem ziemniaków

knedle z ziemniakami i serem

Składniki:

knedle z ziemniakami i serem

Sposób przygotowania:

knedle z ziemniakami i serem

jedno jajko ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, umyć dokładnie i ugotować, po ugotowaniu ugnieść(można zmleć w maszynce będzie ciasto gładsze). Dwie łyżki ziemniaków odłożyć na farsz. Z ziemniaków zmielonych, mąki i jajka zagnieść ciasto. Twaróg odcisnąć i przemleć w maszynce, wraz z jajkiem ugotowanym. Cebulę obrać, umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju na szklisto. Cebulę dodać do ziemniaków, które odłożyliśmy na farsz, dodać do tego twaróg, wymieszać. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać farsz. Z ciasta na knedle formować placuszki do których dodajemy farsz. Trzeba je dobrze skleić, obtoczyć w mące. Gotować ok 5 min w osolonej lekko wodzie. Masło roztopić i polewać ugotowane knedle. Posypać natką pietruszki.