Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Knedle ziemniaczane ze śliwkami z dodatkiem pełnoziarnistej mąki są oryginalne i bardzo smaczne. Polecam, smacznego.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki ( duże śliwki można pokroić na połówki). Masło zrumienić razem z tartą bułką. Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Obie mąki wsypać do miski, dodać ziemniaki i jajko, szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, ułożyć połówki śliwek, zawinąć śliwkę i dokładnie zlepić.

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12-15 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać cukrem.
Knedle ze śliwkami
Mąkę przenną połączyć z mąką pełnoziarnistą.
Knedle ze śliwkami
Dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i jajko.
Knedle ze śliwkami
Szybko zagnieść ciasto, uformować wałki, pokroić.
Knedle ze śliwkami
Każdy kawałek rozpłaszczyć i ułożyć połówki śliwek.
Knedle ze śliwkami
Zawinąć śliwkę i dokładnie zlepić.

Tagi:

knedle dania