primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam w sezonie na obiad. Bardzo dobre danie. Łatwo je przygotować i jego wykonanie nie wymaga dużo czasu.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wbić jajka, dodać sól i mąki tyle, ile zabierze ciasto, aby było elastyczne. Śliwki umyć, wypestkować, obtoczyć w cukrze i cynamonie. Tworzyć krążki ciasta, nakładać śliwki i lepić. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone podawać polane masłem i posypane cukrem.
Knedle ze śliwkami
Dodawać tyle mąki, by ciasto było miękkie i elastyczne.
Knedle ze śliwkami
śliwki umyć, wypestkować i obtoczyć w cynamonie wymieszanym z cukrem.
Knedle ze śliwkami
Na otworzony krążek ciasta nakładać śliwki i zlepiać jak pierogi.
Knedle ze śliwkami
Gotować od wypłynięcia knedli na wierzch przez ok. 10 minut.