Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki przepis na domowy obiad

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

  • Składniki:
  • 50 dag pieczywa tostowego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 50 gram cukru
  • 4 małe jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 dag twarogu
  • sól
  • 1 słoik śliwek w syropie
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Przyrządzanie:
Wysuszyć pieczywo tostowe w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 stopni,a następnie rozkruszyć je mikserem.
Margarynę i cukier starannie utrzeć na pianę.
Dodawać stopniowo jajka.Następnie proszę dodać startą skórkę z cytryny,twaróg oraz pokruszone pieczywo.Pozostawić na godzinę aż do wyrośnięcia.
Uformować 12 jednakowych kulek i gotować 15 minut we wrzącej wodzie.Podgrzać śliwki wraz z syropem,dodać do niej mączkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie i zagotować.
Nieco ostudzić i podawać z osączonymi knedlami