aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Knedle ze śliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie knedle ze śliwkami najlepiej smakują mi na jesień przygotowane ze świeżych śliwek węgierek, otulone kołderką z aksamitnej śmietany i cukru.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia.

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki.

W ziemniakach w garnku zrobić dołek i wbić w niego jajko, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. Dokładnie wyrabiać masę.

Następnie przełożyć ją na blat posypany mąką i nadal wyrabiać, aż otrzymamy jednolite ciasto. Uformować z niego gruby wałek i pokroić na kawałki.

Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki i dokładnie zawinąć ją w ciasto formując okrągłe knedle.

W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli.

Knedle gotować przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjąć łyżką cedzakową.Podawać na ciepło posypane cukrem i polane śmietaną.
Knedle ze śliwkami
W potłuczonych i ostygniętych ziemniakach zrobić dołek w który wbić jajko.
Knedle ze śliwkami
Wsypać mąkę i szczyptę soli. dokładnie wyrabiać masę.
Knedle ze śliwkami
Następnie uformować gruby wałek i pokroić go na kawałki.
Knedle ze śliwkami
Każdy kawałek rozpłaszczyć i układać na nim śliwkę - bez pestki.
Knedle ze śliwkami
Z ciasta formować okrągłe knedle.
Knedle ze śliwkami
Gotować przez 3 minuty w wodzie ze szczyptą soli. Wyjmować łyżką cedzakową.

Tagi:

knedle dania