Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Knedle ze śliwkami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

moje ulubione knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami i śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle ze śliwkami i śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i śmietaną
Jako pierwsze musimy odcedzić śliwki z syropu. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że knedle rozpadna nam się podczas gotowania.

Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.

Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule.

Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.

Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO!
Knedle ze śliwkami i śmietaną
ciasto nie powinno się lepić do rąk, twaróg dajemy niemielony
Knedle ze śliwkami i śmietaną
bardzo dokładnie lepimy knedle, aby się nie rozpadły
Knedle ze śliwkami i śmietaną
Etap 3