Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Knedle ze śliwkami i śmietaną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Knedle jak knedla, moje zawsze z jednym rodzajem mąki.

Knedle ze śliwkami i śmietaną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami i śmietaną.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i śmietaną.
Ziemniaki przegniatamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę, wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Śliwki myjemy, osuszamy i za pomocą noża przecinamy na pół. Do miski dajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru do takiej panierki wrzucamy śliwki. Na dłoni rozpłaszczamy małą porcję ciasta, układamy obtoczoną w mące i cukrze śliwkę i formujemy kuleczki. Wrzucamy do gotującego się osolonego wrzątku ( 2 litry) i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Do śmietany dodajemy cukier waniliowy. Taką śmietaną polewamy ugotowane knedla całość posypujemy Kamis do dań słodkich.
Knedle ze śliwkami i śmietaną.
Najlepsze na takie potrawy są ziemniaki z poprzedniego dnia, są mocno odparowane i wychłodzone.
Knedle ze śliwkami i śmietaną.
Wypestkowane owoce obtaczamy w cukrze i mące.
Knedle ze śliwkami i śmietaną.
Obtaczamy śliwki niewielką ilością ciasta.
Knedle ze śliwkami i śmietaną.
Najlepszym dodatkiem jest słodka śmietanka i Kamis do słodkiego.