hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Knedle ze śliwkami węgierkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Dary jesieni w naszej kuchni mogą wprowadzić urozmaicenie naszego jadłospisu.....:))

Knedle ze śliwkami węgierkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami węgierkami

 

  • Ciasto :
  • 1/2 kg ugotowanych i przemielonych ziemniaków
  • 1jajko
  • szczypta soli
  • mąka - 1/4 objętości ziemniaków

 

  • Nadzienie:
  • wypestkowane śliwki węgierki

 

  • Dodatki:
  • cukier do posypania knedli
  • zrumieniona na maśle tarta bułeczka do polania knedli
  • ewentualnie kwaśna śmietana
  • cynamon ( wg upodobania)

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami węgierkami
Zmielone ziemniaki , podzielić na cztery równe części , jedną z nich odłożyć , w to miejsce wsypać równowartość mąki , dołożyć czwartą część ziemniaków i zagnieść ciasto. Utoczyć wałek grubszy niż na kopytka pokroić ukośnie na grube słupki , każdy rozpłaszczyć , nadziać śliwką i dokładnie zlepić nadając kształt kuli. Knedle gotować w osolinym wrzątku od momentu wypłynięcia około 5-7 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek , posypać cukrem i polać zrumienioną na maśle tartą bułeczką. Można opruszyć cynamonem jeśli domownicy lubieją ten smak. Knedle również wyśmienicie smakują posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną.