Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle ziemniaczane z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do knedli mogą być wykorzystane ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.

Knedle ziemniaczane z jabłkami

Składniki:

Knedle ziemniaczane z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z jabłkami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do miski przesiać mąkę, dodać ziemniaki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z 1 łyżeczką mielonego cynamonu i cukru. Z ciasta formować placuszki, nakładać po łyżce tartych jabłek i formować kuliste knedle. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować około 4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.