edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Knedle ziemniaczane z węgierkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obowiązkowa pozycja w jesiennym jadłospisie. Do knedli można dać dowolną odmianę śliwek, ale najpyszniejsze są z prawdziwymi węgierkami

Knedle ziemniaczane z węgierkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z węgierkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z węgierkami
Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę.

Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto, ale go nie wyrabiać – składniki muszą się tylko dobrze połączyć. Nastawić wodę do gotowania, do wrzącej dodać sól i 1-2 łyżki oleju. Ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, bo zaczyna robić się rzadkie, więc należy dość szybko i sprawnie z nim pracować.

Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4,5 cm i pokroić go na kawałki długości 4-5 cm – w zależności jak duże są śliwki. Kawałki rozpłaszczać na dłoni, układać na nich śliwki i dokładnie zlepiać, formując knedle. Jeśli jest potrzeba podsypania mąką, używać jej jak najmniejszą ilość.

Zlepione knedle wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować je jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową.

Bułkę tartą zrumienić na klarowanym maśle. Knedle podawać polane zrumienioną bułką i posypane cukrem. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem.

Kto nie lubi chrupiącego w zębach cukru, może przed zlepieniem knedli, do środka śliwek dać troszkę cukru sypkiego lub włożyć jego kostkę.
Knedle ziemniaczane z węgierkami
Na placuszkach z ciasta kłaść wypestkowane śliwki.
Knedle ziemniaczane z węgierkami
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.