Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami są tanie, łatwe do zrobienia i pyszne.

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami

Składniki:

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać ser, jajko, obie mąki i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Z ciasta na stolnicy utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałeczka rękami formować placuszek. Na środku ułożyć kawałek jabłka, zlepić brzegi i tocząc uformować okrągłe knedle. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do momentu aż jabłka w knedlach będą miękkie. Masło usmażyć z bułką tartą, polać knedle, posypać cukrem.