ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kociołek gajowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Danie jednogarnkowe. Smakowite i sycące. Pachnące grzybami i jałowcem. Moje zrobione w domowych warunkach, a zrobione w plenerze, to dopiero frajda.

Kociołek gajowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek gajowego

 

  • 800 g mięsa wołowego
  • 500 g podgardla
  • 1 kg świeżych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki, koźlaki )
  • 3 marchewki
  • mała pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 liści kapusty włoskiej
  • tymianek
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kociołek gajowego

ETAP 1:

Kociołek gajowego
Kociołek gajowego - danie jednogarnkowe, smaczne i sycące

Mięso wołowe myjemy i kroimy w grube kawałki. Dodajemy olej, zioła, listek laurowy , ziele angielskie , sól i żubrówkę. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Pozostawiamy w lodówce na godzinę.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera w grube kawałki. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgardle kroimy w paski, albo też w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w plasterki.
Układamy warstwy najlepiej w wysokim garnku.

Na dno kładziemy podgardle i obsmażamy. Na podgardle kładziemy połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem i solą. Na ziemniaki układamy połowę cebuli z czosnkiem. Teraz marchewka, pietruszka i seler. Na to wykładamy połowę wołowiny. Na wołowinę grzyby i ponownie pozostałe mięso.

Teraz reszta ziemniaków posypana tymiankiem i solą oraz cebula i czosnek. Wszystko przykrywamy liśćmi kapusty włoskiej. Dodajemy ok 300 ml przegotowanej wody i stawiamy na wolnym ogniu na ok 2 godziny.

Smacznego.