karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kociołek meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ulubiona potrawa mojego męża. Doskonała na obiad, kolację czy imprezę.

Kociołek meksykański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek meksykański

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • Duża cebula
  • Olej
  • Przyprawy:
  • 2 paczki tymianku (ja daję 1 paczkę + świeży tymianek z mojego balkonowego ogródka)
  • 2 paczki papryki słodkiej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka chili
  • Warzywko
  • Czosnek suszony

Sposób przygotowania:

Kociołek meksykański
Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem i czosnkiem. Następnie smażymy przyprawione mięso na gorącym oleju. Usmażone mięso przykładamy do większego garnka. Na patelni podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do garnka z mięsem. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy przepłukaną zimną wodą na durszlaku czerwoną fasolę. Przykrywamy garnek, co jakiś czas mieszamy żeby potrawa się nie przypaliła. W czasie, gdy potrawa się gotuje, odsączamy pomidory z puszki, kroimy je i dodajemy do garnka (sok pozostały mi z pomidorów w puszcze odlewam do słoiczka i wykorzystuję do zupy pomidorowej). Ponownie przykrywamy i gotujemy dalej. Po chwili dodajemy paczkę papryki, mieszamy, paczkę tymianku i mieszamy. Gotujemy chwilkę i powtarzamy czynność, czyli dodajemy paprykę i tymianek. Dodajemy także do smaku chili - w zależności kto jak bardzo pikantne potrawy lubi. Gotujemy jakieś 5-10 minut, co jakiś czas należy przemieszać żeby się nie przypaliło.
Najlepiej smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem czosnkowym.
Smacznego :)
Kociołek meksykański
Składniki niezbędne do przygotowania kociołka meksykańskiego.
Kociołek meksykański
Gotujące się usmażone mięso mielone, uduszona cebula i przepłukana czerwona fasola.
Kociołek meksykański
Gotujący się kociołek meksykański po dodaniu pomidorów.
Kociołek meksykański
Gotujący się kociołek meksykański już po przyprawieniu.