kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kofty Ekmek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

uliczny specjał znad Bosforu

Kofty Ekmek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kofty Ekmek

 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 3 gałązki mięty
  • 1 łyżka kuminu
  • sól,pieprz
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko

 

 

  • do podania:

 

Sposób przygotowania:

Kofty Ekmek
Zacznijmy od przygotowania salsy. Posiekaj w kosteczkę wszystkie warzywa,oprócz pomidorów. Bakłażana umieść na sicie,obsyp łyżeczką soli i odczekaj kwadrans aż puści sok. Pozbawisz go w ten sposób goryczki. Podgrzej w garnku 2 łyżki oliwy,wsypa warzywa i smaż do miękkości. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz przygotuj mięso. Posiekaj drobno miętę, chilli i czosnek. Mięso włóż do miski, dodaj żółtko, kumin, miętę, chilli i czosnek. Wyrób dokładnie ręką.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj dłońmi podłużne, wąskie kotleciki i nabijaj na patyczki od szaszłyków. Ułóż kofty na blaszce do pieczenia przykrytej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Do przestudzonej salsy dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj. Ugotuj brązowy ryż. Gotowe kofty podawaj z ryżem i salsą. Możesz je oblewać sosem czosnkowym.
Kofty Ekmek
Posiekane warzywa smaż do miękkości na oliwie
Kofty Ekmek
mięso wyrób z przyprawami,miętą,czosnkiem oraz chilli
Kofty Ekmek
uformuj podłużne,wąskie kotleciki i nabij na patyczki do szaszłyków