pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 118]

Kokardki na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karnawałowe kokardki na piwie są doskonałym odpowiednikiem tradycyjnych faworków. Są leciutkie i kruche a ich formowanie to sama przyjemność.

Kokardki na piwie

Składniki:

Kokardki na piwie

 

  • 5 żółtek
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szkl jasnego piwa

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kokardki na piwie

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,spirytus i masło,delikatnie mieszamy a następnie dodajemy piwo i zarabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche,twarde,dodajemy jeszcze trochę piwa.

Przygotowane ciasto bijemy wałkiem aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza ( około 5-10 min)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 30 min

Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy je na jak najcieńsze,wykrawamy literatką kółka i zbieramy je na środku tworząc kokardkę.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki