Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Przepis na tak przygotowane kokardki znalazłam w jednym ze starych kalendarzy, nie byłabym jednak sobą, gdybym nie pozamieniała składników według własnych upodobań.

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

Składniki:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

 

  • 250 g makaronu kokardki
  • 1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 35 g sera żółtego
  • 1 mozzarella
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • woda do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

ETAP 1:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką
Szpinak podgrzewamy na rozpuszczonym maśle

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego zamrożony szpinak i na wolnym ogniu podgrzewamy.

W międzyczasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

ETAP 2:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką
Do szpinaku dodajemy pokrojoną marchewkę

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do częściowo rozmrożonego szpinaku i dalej podgrzewamy.

ETAP 3:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką
Do szpinaku dodajemy śmietankę i oba sery

Do szpinaku z marchewką wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i starty na tarce ser żółty. Całość mieszamy do rozpuszczenia serów i uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką
Sos serowo-szpinakowy mieszamy z makaronem

Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem.


Tagi:

makaron danie