Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kokardki zapiekane pod beszamelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapiekanka wspaniale prezentuję się na stole, smakuje wyśmienicie, jest bardzo sycąca.

Kokardki zapiekane pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokardki zapiekane pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Kokardki zapiekane pod beszamelem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy je na rumiano. Do mięsa wlewamy pomidory, dodajemy bazylię i oregano (warto rozetrzeć je w rękach, aby wydobyć z nich aromat), koncentrat pomidorowy i całość smażymy do momentu aż część płynu odparuję. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na początek roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 piekarniku około 15-20 minut, do momentu aż ser nam się zarumieni. Smacznego :)
Kokardki zapiekane pod beszamelem
Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy je na rumiano.
Kokardki zapiekane pod beszamelem
Do mięsa wlewamy pomidory, dodajemy bazylię i oregano (warto rozetrzeć je w rękach, aby wydobyć z nich aromat), koncentrat pomidorowy i całość smażymy do momentu aż część płynu odparuję.
Kokardki zapiekane pod beszamelem
Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy.
Kokardki zapiekane pod beszamelem
Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy.