jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kokosanka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babka ucierana o kokosowym smaku i aromacie z dodatkiem wiórek kokosowych, oblana białą polewą czekoladową:)

Kokosanka

Składniki:

Kokosanka

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag wiórek kokosowych

 

 

  • DODATKI
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosanka
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej, mleko kokosowe oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na końcu wsypać 15 dag wiórek kokosowych i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej i piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie boki ciasta oprószyć cukrem pudrem. Następnie ze składników na polewę, czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem na małym ogniu, po czym oblać polewą wierzch ciasta i obsypać wiórkami kokosowymi.