paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Kokosanki w kostkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pamiętam ich smak ze szkolnego sklepiku

Kokosanki w kostkę

Składniki:

Kokosanki w kostkę

 

  • 3 szk cukru
  • 2,5 szk mąki krupczatki
  • 1/2 szk śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 3 torebki wiórek kokosowych
  • 2 margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kokosanki w kostkę
Z dwóch jajek oddzielamy żółtka od białek. Margarynę rozpuszczamy z 1 szk cukru i śmietana. Ochładzamy całość i dodajmy 3 jajka, 2 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy na kwadratową blaszkę i pieczemy 40 min w 180C. W tym czasie zabieramy się za polewa. Pozostały cukier wraz z margaryną, kakao, cukrem wanilinowym i 100 ml wody gotujemy, mieszając dokładnie. Upieczone, ziemne ciasto kroimy na kwadraty ok 4cmx 4cm. Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach.

Tagi:

jajko jajka