Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kokosanki z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciastka te są doskonałym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu różnych wypieków. Posiadają wilgotny środek i chrupiący wierzch.

Kokosanki z białek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosanki z białek

16 sztuk:

Sposób przygotowania:

Kokosanki z białek

Masa:

Kokosanki z białek
Pianę należy ostrożnie łaczyć z resztą, aby nie opadła.

Wiórki zalać uprzednio roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo połączyć z cukrem. Na samym końcu wsypać mąkę. Połowę białek ostrożnie wmieszać do wiórek i jak całość będzie jednolita - dodać pozostałe białka.

Formowanie:

Kokosanki z białek
Ciasto można wykładać łyżką, robić kulki wilgotnymi dłońmi lub rozetki za pomocą szprycy do kremu.

Z powstałej masy należy uformować kuleczki - mniej więcej wielkością przypominające orzech włoski. Ciasto można wykładać łyżką, robić kulki wilgotnymi dłońmi lub rozetki za pomocą szprycy do kremu (efekt na zdjęciu głównym).

Kokosanki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kokosanki z białek
Należy pamiętać, aby piekarnik należy uprzednio rozgrzać.

Ciastka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone powinny być rumiane z zewnątrz. Wierzchnie wiórki kokosowe stwardnieją w trakcie stygnięcia.