Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kokosanki z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kokosanki to świetny pomysł na zużycie białek, które zostają nam z przygotowywania innych potraw. Postanowiłam dodać trochę cynamonu, kokosanki wyszły piękne i pachnące.

Kokosanki z cynamonem

Składniki:

Kokosanki z cynamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki z cynamonem
Masło rozpuścić i wymieszać z wiórkami oraz cynamonem, tak żeby dokładnie oblepiło wiórki. W osobnej misce ubić pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli. Gdy piana będzie sztywna, porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy cukier się skończy, dodać mąkę. Przełożyć połowę piany do miski z kokosem i delikatnie połączyć. Dodać resztę białek i wymieszać tak, by masa była jednolita (ale nie za mocno, bo opadnie). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem, delikatnie spłaszczając je dłonią. Następnie wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 15 minut.