Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dwie masy owocowe - brzoskwiniowa i truskawkowa zamknięte pomiędzy słodkimi warstwami ciasta kokosowego. Ciasto przygotowałam na samych białkach, tak jak robi się tradycyjne kokosanki.

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

CIASTO KOKOSOWE:

  • 6 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 300 g wiórek kokosowych

MASA TRUSKAWKOWA:

MASA BRZOSKWINIOWA:

POLEWA:

  • 30 g czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

ETAP 1:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami
Do zmiksowanych białek z cukrem dodać wiórka kokosowe.

Białka i cukier umieścić w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem, aż staną się białe, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Masa powinna być na dotyk bardzo ciepła. Przygotować dwie foremki do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby boki wystawały ponad foremkę. Będzie łatwiej wyciągnąć ciasto. Masę podzielić na pół i rozlać pomiędzy dwie formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 25 min, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Wyjąć z formy, a po wystudzeniu usunąć papier. Umieścić jeden blat w foremce, w której się piekło.

ETAP 2:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami
Masę truskawkową wylać na pierwszy blat kokosowy.

Truskawki (400 g) umieścić wraz z cukrem w garnuszku i podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo przelałam mus przez sitko, przez co pozbyłam się większości pestek, ale nie jest to konieczne.

Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem. Wlać do truskawek.
Schłodzone mascarpone utrzeć i zmiksować razem z zimną masą truskawkową. Wylać na pierwszy kokosowy blat.

ETAP 3:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na masie truskawkowej.

Kiedy masa truskawkowa stężeje ułożyć na niej połówki świeżych truskawek.

ETAP 4:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami
Mus brzoskwiniowy zmiksować razem z mascarpone.

Przygotować masę brzoskwiniową. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem.

Owoce odsączyć z syropu i zmiksować w blenderze, po czym połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć z brzoskwiniami.

ETAP 5:

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami
Masą brzoskwiniową zalać ułożone truskawki.

Tężącą masą zalać truskawki, wygładzić powierzchnię i przykryć blatem kokosowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
Na końcu rozpuścić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną i polać po wierzchu ciasta.

Czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wycisnęłam niteczki. Smacznego :)