misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Kokoski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kokoski - małe co nieco do kawy

Kokoski

Składniki:

Kokoski

  • 6 białek
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • Ok.400-500g kokosu

  • Polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kokoski

Białka ubić, dodając stopniowo cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca i cukier rozpuszczony. Wsypywać porcjami kokos i mieszać delikatnie łyżką (kokosu tyle ile przyjmą białka). Nakładać łyżeczką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja zamiast papieru używam okrągłych opłatków. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu można popisać polewą.

SMACZNEGO!

W tym przepisie możemy dowolnie zwiększać lub zmniejszać proporcje składników.