Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem czy dzisiejsza propozycja jest bardziej śniadaniem czy deserem. Wiem jedno jest pyszne, na dodatek z rabarbarem, kokosem i truskawkami czyli wszystkim co uwielbiam

Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami

 

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 250 gram truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • Syrop klonowy do smaku
  • Melisa (opcjonalnie do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami
Kaszę jaglaną wsypujemy do kubka, zalewamy wodą odstawiamy na 15 minut. Kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przekładamy do garnka. Do kaszy dodajemy pokrojony rabarbar, 2/3 puszki mleka kokosowego i wodę – zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy około 15 minut aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i odstawiamy na parę minut aby truskawki puściły sok.

Przestudzoną kaszę blendujemy razem z resztą mleka kokosowego – doprawiamy do smaku syropem klonowym.

Do szklaneczek nakładamy porcję truskawek, następnie porcję kaszy, polewamy po wierzchu syropem klonowym i dekorujemy melisą, a potem jemy na zdrowie.

Smacznego
Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami
Kaszę jaglaną wsypujemy do kubka, zalewamy wodą odstawiamy na 15 minut. Kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przekładamy do garnka. Do kaszy dodajemy pokrojony rabarbar
Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami
2/3 puszki mleka kokosowego i wodę – zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy około 15 minut aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami
Przestudzoną kaszę blendujemy razem z resztą mleka kokosowego – doprawiamy do smaku syropem klonowym.
Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami
Do szklaneczek nakładamy porcję truskawek, następnie porcję kaszy, polewamy po wierzchu syropem klonowym i dekorujemy melisą, a potem jemy na zdrowie, smacznego :D