grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kokosowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i szybka w przygotowania panna cotta, tym razem w wersji kokosowej, z dodatkiem mleka kokosowego. Panna cotta jest niesamowicie kremowa i delikatna.

Kokosowa panna cotta

Składniki:

Kokosowa panna cotta

 

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 70 g cukru
  • 3 listki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • dekoracja - gorzka czekolada, listki mięty

Sposób przygotowania:

Kokosowa panna cotta

Przygotowanie deseru

Kokosowa panna cotta
W czasie podgrzewania śmietany, nie doprowadzamy do jej wrzenia.

Płatki żelatyny namaczamy w wodzie i pozostawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.

W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy cukier oraz mleko kokosowe. Krem dokładnie mieszamy.
Garnuszek z kremem zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Dekoracja deseru

Powstałą masę przelewamy do 4 szklanych miseczek. Deser schładzamy przynajmniej 4-5 godziny.
Panna cotta dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz listkami świeżej mięty.