Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kokosowa pasja bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto bez pieczenia na mocno czekoladowym spodzie. Masa to krem kokosowy na bazie manny i mleka, a do tego odrobina masła.

Kokosowa pasja bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa pasja bez pieczenia

 

  • Spód:
  • 200 g herbatników w czekoladzie
  • 50 g masła
  • Masa:
  • litr mleka
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki manny
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • wierzch:
  • opakowanie ciastek dr Gerard z pasją
  • 0,5 szklanki wiórków
  • oraz:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowa pasja bez pieczenia
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Ja miałam odrobinę prażonych i takich użyłam, ale można dać białe. Herbatniki miksujemy, masło rozpuszczamy i łączymy z ciastkami. Wysypujemy do tortownicy i dokładnie ubijamy na spodzie. Odkładamy do lodówki na godzinę aby stężało. Mleko gotujemy z wiórkami, manną, kurkumą i cukrem. Słodzimy według własnych upodobań. Należy pamiętać, że ciastka są już słodkie, a więc nie ma co przesadzać. Ugotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem miksujemy bardzo dokładnie, jak się ładnie spieni dodajemy po łyżce zimnej masy. Gotowy krem wykładamy na przygotowany spód, równamy.Wierzch dekorujemy drugimi ciastkami, a wolną przestrzeń wysypujemy wiórkami, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Kokosowa pasja bez pieczenia
Herbatniki przed zmiksowaniem dobrze jest na godzinę włożyć do lodówki. Wówczas czekolada nie będzie brudzić.
Kokosowa pasja bez pieczenia
Do zmiksowanych ciastek dodajemy płynne masło i wykładamy spód formy.
Kokosowa pasja bez pieczenia
Masa ugotowana z dodatkiem kurkumy nabiera intensywnego koloru.
Kokosowa pasja bez pieczenia
Ciasto powinno postać w lodówce(3-4 godziny) aż mocno stężej.