reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kokosowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto jest mało słodkie i suchawe, można dać podwójną porcję masy jabłkowej, ale uprzedzam wychodzi bardzo wysokie.

Kokosowa szarlotka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowa szarlotka

 

  • Ciasto kokosowe

 

  • 8 małych jaj M

 

  • 300 g cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

  • 150 g wiórków kokosowych

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa

 

  • 900g obranych jabłek - startych na dużych oczkach

 

  • 2 budynie śmietankowe

 

  • 500 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa szarlotka
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek, obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy do rozpuszczenia sie cukru. Na najmniejszych obrotach dodajemy kolejno po jednym żółtku. Robit odstawiamy, resztę musimy już łączyć ręcznie. Dodajemy na przemian mieszninę mąk, kokos i olej - bardzo delikatnie mieszamy masę od dołu do góry. Ciasto przelewamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia, wkłądamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka przez około 35 minut w temeraturze 175 st. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Masa Starte jabłka przekładamy do garnka, podlewamy szklanką wody,dodajemy cynamon i dusimy przez 12-15 minut. Budynie rozrabiamy w pozostałej wodzie, wlewamy do jabłek i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę gotujemy przez kilka minut i ciepła wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Górę posypujemy cukrem pudrem.
Kokosowa szarlotka
Etap 1 jabbła dusimy z cynamone prze z 12-15 minut
Kokosowa szarlotka
Etap 2 Dodajemy budyń i ciągle mieszając zagotowujemy
Kokosowa szarlotka
Etap 3 upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.