alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Kokosowa zupka z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka i smaczna zupka z cukinii z mlekiem kokosowym domowej roboty. Lekko ostra, podana z grubszym makaronem będzie świetnym sycącym daniem

Kokosowa zupka z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa zupka z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa zupka z cukinii
Cukinie (u mnie 1 żółta i 1 zielona) myjemy, odcinamy końce, a następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy cukinię i dalej smażymy, mieszając. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min. Wlewamy mleko kokosowe (u mnie domowej roboty), dodajemy przyprawy do smaku i zagotowujemy. Następnie zupkę blendujemy. Podajemy z makaronem. Możemy użyć mniej bulionu, zrobić zupkę gęściejszą i zjeść bez makaronu ale za to np z pestkami dyni. Smacznego :)
Kokosowa zupka z cukinii
W rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
Kokosowa zupka z cukinii
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
Kokosowa zupka z cukinii
Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu ok 10 min
Kokosowa zupka z cukinii
Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy, a następnie blendujemy

Tagi:

cukinia