iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowe ciasto na herbatnikach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne ciasto na zimno które jest idealne na te upały bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika.

Kokosowe ciasto na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe ciasto na herbatnikach

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto na herbatnikach
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, następnie wystudzić i schłodzić. Bardzo zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietany śnieżki i na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na dnie prostokątnej formy około ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć warstwę herbatników na nich rozsmarować1/2 masy kokosowej i ułożyć kolejną warstwę herbatników i na które wyłożyć całą masę kajmakową i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników na wierzchu rozsmarować pozostałą masę kokosową. Drobno posiekane orzechy lekko uprażyć na patelni i przestudzić, białą czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2-3 łyżek mleka i polać po wierzchu całe ciasto, następnie posypać orzechami i ja dodatkowo posypałam kostkami kokosowymi. Przygotowane ciasto odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękło.
Kokosowe ciasto na herbatnikach
Z zimnej śmietany z czekoladą przygotować krem kokosowy.
Kokosowe ciasto na herbatnikach
Na warstwie herbatników rozsmarować całą masę kajmakową.
Kokosowe ciasto na herbatnikach
Na wierzchu rozsmarować pozostała masę kokosową.
Kokosowe ciasto na herbatnikach
Po polaniu czekoladą ciasto ozdobić orzechami i kokosem.

Tagi:

czekolada