zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2313]

Kokosowe drożdżówki z borówką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sezon na borówki w pełni, więc między innymi drożdżówki z nimi muszą być. Ja ciasto wzbogaciłam o wiórki kokosowe. Polane lukrem i mięciutkie po prostu pycha. Drożdżówki znikły w oka mgnieniu. Najlepsze na ciepło z kubkiem mleka, kawy czy herbaty.

Kokosowe drożdżówki z borówką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowe drożdżówki z borówką

 

 

 

  • lukier :
  • 1 szk cukru pudru
  • mleko ( ilość według uznania )

Sposób przygotowania:

Kokosowe drożdżówki z borówką
Masło stopić i przestudzić.

W innym naczyniu połowę mleka podgrzać z łyżką cukru.

Następnie wsypać łyżkę mąki, wkruszyć drożdże i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.

W reszcie mleka rozbełtać jajka i wlać do mąki.

Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.

Dopiero teraz wlać tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto.

Oprószyć je mąką i zakryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia.

Potem rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.

Zwinąć roladę i ciąć plastry.

Ślimaczki układać na blaszkach ( u mnie 2 z wyposażenia kuchenki ) i posmarować jajkiem.

Zostawić do wyrośnięcia a gdy podrosną włożyć do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.

Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polac lukrem drożdżówki.
Kokosowe drożdżówki z borówką
roladę kroić na plastry i układać na blasze
Kokosowe drożdżówki z borówką
ślimaczki posmarować jajkiem i zostawić do wyrośnięcia
Kokosowe drożdżówki z borówką
drożdżóweczki upiec i zostawić do wystudzenia a potem polac lukrem