Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podobno są tradycyjnym australijskim deserem – choć dla mnie są po prostu kokosowymi kudłaczami, które robiła moja babcia. Choć są bardzo proste do wykonania, to czasem drażnią mnie te kokosowe wiórki klejące się do palców :)

Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • szklanka mąki, czyli ok. 120 g
  • szklanka cukru, czyli ok. 230 g
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na polewę:
  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru, czyli ok. 172 g
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
Przygotowanie kokosowych kudłaczy: 1. Oddzielam białka od żółtek. Ubijam białka, dodaję cukier. Następnie dodaję żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Wszystko miksuję. 2. Niedużą blachę (ok. 20x40 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Piekę 18 minut w temperaturze 200°C (wkładam do nagrzanego piekarnika, używam termoobiegu). 3. Upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia. Następnie kroję w kostkę o boku ok. 3 cm. 4. W rondelku, na niedużym ogniu, rozpuszczam margarynę. Kolejno dodaję cukier, mleko i kakao. Mieszam do rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników. Delikatnie schładzam polewę – tak aby nadal była płynna, ale już nie gorąca. 5. Biszkoptowe kostki zanurzam w polewie, następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Pozostawiam na 2-3 h w chłodnym miejscu – do zastygnięcia polewy.
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
Składniki niezbędne do wykonania biszkoptu.
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
Biszkopt gotowy do upieczenia. Wystarczy mu 18 minut do uzyskania złotego koloru.
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
Składniki niezbędne do przygotowania smakowitej polewy.
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
In progress... czyli kudłacze od podszewki ;)