Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tłuszcz kokosowy zawiera kwas laurynowy, który po spożyciu zamienia się w monolauryn. Kwas ten jest odpowiedzialny za naszą odporność, zabija wszelkie drobnoustroje i itd itp

Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez

 

  • Masa:
  • szklanka mleka
  • łyżka manny
  • łyżka miodu
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych + łyżka
  • 2 łyżki masła w temp pokojowej
  • Polewa:6 – 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka oleju
  • Oraz: wiórki do obtaczania
  • małe papilotki
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez
W naczyniu o grubym dnie gotujemy mleko, a następie wsypujemy mannę i gotujemy razem około 10 min, aż kaszka będzie miękka. Wsypujemy wiórki (3/4 szklanki) i gotujemy aż masa zrobi się gęsta. Zestawiamy z ognia do wystudzenia, do zimnej masy dodajemy miód i mieszamy. Masło ucieramy do białości a następnie dodajemy po łyżce mlecznej masy. Następnie dodajemy 2 łyżki kokosu i delikaie łączymy łyżką. Wkładamy masę do lodówki aby tłuszcz lekko stężał. Na dłoń nakładamy odrobinę wiórków, następnie kładziemy łyżeczkę masy i formujemy kulkę. Te które będą białe posypujemy obficie wiórkami i układamy w papilotkach. Te do polewy , układamy a talerzu a następnie wkładamy do zamrażarki a około 20 min. W kąpieli wodnej rozpuszczamy składniki na polewę mieszamy aż się ładnie połączą. Zimne kulki nabijamy na wykałaczki i maczamy w polewie, odkładamy do stężenia.
Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez
Masło z mleczno kokosową masą tworzą delikatny krem.
Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez
Białe kuleczki obtaczamy w wiórkach i układamy w papilotkach.
Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez
Nabite na wykałaczkę kokosanki i kąpiemy w czekoladzie.
Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie i bez
Najlepiej smakują po schłodzeniu kiedy są lekko twarde.

Tagi:

czekolada