Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Kokosowe naleśniki z miodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie naleśniki można kupić u wielu przydrożnych sprzedawców w Bangkoku. Podawane są z syropem klonowym, ale można też użyć dobrej jakości miodu.

Kokosowe naleśniki z miodem

Składniki:

Kokosowe naleśniki z miodem

Około 8 sztuk o średnicy 20 cm:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kokosowe naleśniki z miodem

Ciasto:

Kokosowe naleśniki z miodem
Ciasto powinno posiadać jednolitą konsystencję.

Obie mąki wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Po środku składników należy zrobić dołek, w który trzeba wbić jajko oraz wlać mleko kokosowe. Jajko najpierw połączyć z mleczkiem, następnie rozmieszać z resztą składników - do momentu powstania jednolitej masa.

Smażenie:

Kokosowe naleśniki z miodem
Naleśniki powinny być zarumienione z każdej strony.

Na rozgrzanej patelni z olejem energicznym ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Naleśniki smażyć na dużym ogniu - przez 1 minutę z jednej strony i następnie przewrócić smażąc do zrumienienia się. Gotowe placki ułożyć na talerzu, polać miodem bądź syropem klonowym i skropić sokiem z limonki.