misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kokosowe szyszki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wszyscy i duzi i mali kochają takie małe chrupiące co nie co. Tak zrobione szyszki są świetną przekąska nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych.

Kokosowe szyszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe szyszki

 

  • 170 g masła
  • 400 g krówek
  • 150 g ryżu preparowanego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Kokosowe szyszki
Krówki rozpakowujemy.

Pokrojone na na mniejsze kawałki masło, wrzucamy do wysokiego garnka i stawiamy na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wrzucamy krówki, kakao i kokos. Całość mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia się krówek. Gdy składniki się połączą zdejmujemy garnek z gazu i wsypujemy preparowany ryż i dokładnie mieszamy,by wszystko było pokryte masą kokosowo krówkową.

Z powstałej masy formujemy szyszki, które układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na kilka minut do lodówki, by stężały. Potem można już zajadać:)

Uwaga!!!

Masa jest bardzo gorąca. Lepiej trzymać ja z daleka od maluchów, bo mogą się paskudnie poparzyć jak zaczną podkradać.
Kokosowe szyszki
Gdy margaryna się rozpuści wrzucamy do garnka rozpakowane krówki i dodajemy kokos i kakao.
Kokosowe szyszki
Gdy składniki się połączą zdejmujemy garnek z gazu i wsypujemy preparowany ryż i dokładnie mieszamy
Kokosowe szyszki
Całość dokładnie mieszamy by wszystko było pokryte masą kokosowo krówkową.
Kokosowe szyszki
Gotowe szyszki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na kilka minut do lodówki by stężały