slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kokosowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kokosowe tiramisu. Biszkopty moczone w gorzkiej kawie plus super słodki krem z mascarpone z kokosem to super połączenie.

Kokosowe tiramisu

Składniki:

Kokosowe tiramisu

 

  • 150 g biszkoptów podłużnych
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej+ 1/2 szkl gorącej wody
  • 250 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + do posypania

Sposób przygotowania:

Kokosowe tiramisu
Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder i miksujemy na kogel-mogel.

Następnie dodajemy porcjami mascarpone i 3 łyżki wiórków kokosowych.

Miksujemy na gładki krem. Biszkopty moczymy w zimnej kawie i układamy na dnie małej blaszki. Na biszkopty kładziemy połowę masy i przykrywamy namoczonymi w kawie biszkoptami.

Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy tiramisu do lodówki.

Gotowe będzie na drugi dzień.

Tagi:

deser