Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka z masłem kokosowym i kropelkami czekoladowymi są bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego
  • 7-10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • kropelki czekoladowe
  • 1 białko
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i olej kokosowy. Wszystko razem posiekać, wsypać kropelki czekoladowe i szybko zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na 10-15 minut.

Następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm i ostrym nożem lub radełkiem pokroić w romby. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Dodać żółtka, cukier puder i olej kokosowy.
Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Posiekać nożem, wsypać kropelki czekoladowe.
Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Szybko zagnieść ciasto i pozostawić na kilkanaście minut.
Kokosowo-czekoladowe ciasteczka
Rozwałkować, pokroić w romby, ułożyć na blaszce, posypać cukrem i upiec na złoty kolor.