aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kokosowo czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre połączenie smaków, polecam!

Kokosowo czekoladowe ciasto

Składniki:

Kokosowo czekoladowe ciasto

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl cukru
  • Masa:
  • 4 masła
  • do smaku cukier puder
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 3 łyżki spirytusu
  • DODATKOWO:
  • 1 powidło z kawałkami owoców
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kokosowo czekoladowe ciasto
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy najpierw żółtka miksujemy, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao oraz ocet i olej. Mieszamy, dzielimy na pół i pieczemy 2 placki po 30 minut każdy w dużej formie 25/36. Placek kokosowy: Białka ubijamy z cukrem, do sztywnej piany wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną- delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy około 35 minut. Masa: Masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i spirytus do smaku. Miksujemy. Przełożenie: Biszkopt- cienka ilość masy - biszkopt- Masa (nie wielka ilość)- reszta masy- powidło lub dżem i robimy esy- floresy polewą.

Tagi:

biszkopt