blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Kokosowo - orzechowy przekładaniec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Opis może i długi, ale po przygotowaniu ciast wszystko piecze się razem, A w efekcie jest PYSZNY !!!

Kokosowo - orzechowy przekładaniec

Składniki:

Kokosowo - orzechowy przekładaniec

 

  • CIASTO KRUCHE - składniki:
  • 35 dag mąki
  • 12 dag cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 żółtek (białka zostawiamy do następnego ciasta)
  • 1 łyzeczka płaska proszku do pieczenia
  • bakalie, rodzynki, orzechy
  • CIASTO KOKOSOWE - składniki
  • 5 białek (od poprzedniego ciasta)
  • 12 dag pudru
  • 15-20 dag kokosu wiórki
  • powidło śliwkowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • CIASTO ORZECHOWE - składniki
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kokosowo - orzechowy przekładaniec
CIASTO KRUCHE

Do mąki zetrzeć na tarce jarzynowej margarynę, ugnieść, dodać resztę składników i zarobić kruche ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta blachy. Posmarować powidłem i posypać bakaliami, rodzynkami, orzechami.

CIASTO KOKOSOWE

Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę. Delikatnie dodajemy kokos i mąki obydiwe. Lekko mieszamy i gotowe wylewamy na kruche ciasto.

CIASTO ORZECHOWE

Orzechy zmielić. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei żółtka i pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto kokosowe.

Drugą część kruchego ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na nasze orzechowe ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni i pieczemy godzine.

Po wystygnięciu polałam go masa kakaową :) i potrzepałam kokosem
POLECAM jest pyszny