Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kokosowy placek na krakersach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słono słodkie ciasto mocno pachnące kokosem, bez tłuszczu .

Kokosowy placek na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowy placek na krakersach

 

  • 1,5 paczki krakersów
  • 4 waniliowe budynie bez cukru
  • 2 litry mleka + szklanka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • żelatyna
  • cukier
  • płaska łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Kokosowy placek na krakersach
Najlepiej dzień wcześniej gotujemy 3 budynie na 1,5 litra mleka zgodnie z zaleceniami producenta. Do gotującego się mleka nim wlejemy masę budyniową wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i kurkumę. Budyń odstawiamy do następnego dnia. Dużą blaszkę wykładamy papierem, a następnie krakersami. W szklance mleka namaczamy żelatynę, zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy namoknie podgrzewamy, wlewamy do zimnego budyniu i dokładnie miksujemy. Wylewamy na krakersy, przykrywamy warstwą ciastek. W 0,4 l mleka gotujemy budyń, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W 100 mil namaczamy odrobinę żelatyny, jak namoknie dodajemy do budyniu z 3 łyżkami wiórków, smarujemy wierzch ciasta. Na suchą patelnię wysypujemy resztę wiórków i prażymy aż się zarumienią. Jeszcze gorącymi posypujemy wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia. Najlepiej do następnego dnia.
Kokosowy placek na krakersach
Do zimnej masy budyniowej dodajemy żelatynę.
Kokosowy placek na krakersach
Dużą blaszkę wykładamy krakersami, a następnie wylewamy masę.
Kokosowy placek na krakersach
Na masie układamy warstwę krakersów lekko dociskając.
Kokosowy placek na krakersach
Na suchej patelni prażymy wiórki, aż będą brązowe i chrupiące.

Tagi:

placek beza bezy