Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 774]

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś dla miłośników serników gotowanych, kokosa i truskawek. Smaczne połączenie w szybkim cieście, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowane na herbatnikach.

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Składniki:

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

KOKOSOWY SERNIK:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok 160 g herbatników maślanych

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

  • 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
  • bezy

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

ETAP 1:

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleczku kokosowym i jajkach.

Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i zmiksować w rozdrabniaczu (można pominąć). Jajka roztrzepać z mleczkiem kokosowym oraz budyniem.

ETAP 2:

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami
Masło rozpuścić z cukrami i dołożyć zmielony twaróg.

Do garnka włożyć masło i cukry. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.

ETAP 3:

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami
Do twarogu wlać rozprowadzony budyń i ponownie zagotować.

Dołożyć zmielony twaróg oraz wiórki kokosowe, często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać i wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę.

Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z galaretką. Tężące truskawki wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto pokroić na kwadraty i przed podaniem nałożyć na wierzch bezy.

Smacznego