akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kokosowy sernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak sama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę wart polecenia! Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy, przyjęcia. Jest niezawodny! Polecam. (inspiracja: Domowa cookierenka Agi)

Kokosowy sernik królewski

Składniki:

Kokosowy sernik królewski

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 szkl. cukru (dałam 3/4)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g masła miękkiego
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • rodzynki (opcjonalnie)

 

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do obsypania

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik królewski
Wszystkie składniki z masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika. 2. Masa serowa: Masło utrzeć do puszystości razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz twaróg, miksować. Wsypać po kolei budyń waniliowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, zmiksować. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. 3. Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze poprzyklejać w dno formy. Na spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170st.C około 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!