Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Koktajlowe ciasto makowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto z makiem i serem to popularny i sprawdzony przepis

Koktajlowe ciasto makowo-serowe

Składniki:

Koktajlowe ciasto makowo-serowe

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 puszka gotowego maku,
  • 1 gotowy twaróg w wiaderku,
  • BISZKOPT
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 kisiel żurawinowy,
  • brzoskwinie w puszce

 

 

 

Sposób przygotowania:

Koktajlowe ciasto makowo-serowe
Na stolnicę wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć gotowy mak z puszki, na mak gotowy ser twarogowy z wiaderka. Na ser ułożyć pokrojone brzoskwinie z puszki. 3 białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo 3 łyżki cukru. Do ubitej piany ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na ser z brzoskwiniami i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st piekarnika około 40 minut, po upływie 20 minut wierzch ciasta przykryć kawałkiem pergaminu.