Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kołacz drożdżowy z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kołacz drożdżowy z serem- doskonale smakuje ze szklanką ciepłego kakao. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Kołacz drożdżowy z serem

Składniki:

Kołacz drożdżowy z serem

Ciasto

Masa serowa

  • 250 g sera białego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 50 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 50 g rodzynek,

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Kołacz drożdżowy z serem
1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo do masy przesiewam mąkę oraz wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 50 minut do wyrośnięcia.

2. Masa serowa: Masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszony ser oraz rodzynki. Ucieram.

3. Kruszona: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.

4. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładam masę serową. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję kruszonką.

Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 165 stopni.