szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kołacz jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny kołacz z maki pełnoziarnistej z orzechami i jabłkami

kołacz jabłkowy

Składniki:

kołacz jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

kołacz jabłkowy
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wbic jajka, dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę kardamonu, dokładnie wymieszać. jabłka oczyścić, podzielić na cząstki, skropić sokiem cytrynowym. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem, rozłożyć na nim jabłka i wcisnąć do środka. Zagnieść kruszonkę, posypać nią wierzch kołacza. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.