lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kołacz na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny kołacz na ostro. Smacznego!

Kołacz na ostro

Składniki:

Kołacz na ostro

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kołacz na ostro
CIASTO DROŻDŻOWE: Przygotować drożdżowy rozczyn: świeże drożdże rozdrobnić, dodać do nich jedną łyżeczkę cukru, około dwóch łyżeczek letniej wody lub mleka i dwie łyżeczki mąki. Całość dobrze wymieszać, przykryć czystą ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozczyn należy dodać do mąki wraz z letnią wodą( wody tyle, żeby ciasto miało konsystencje bardzo gęstej śmi8etany) i szczyptą soli. Ciasto bardzo dobrze wyrobić rękami, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły placek, na który nałożyć farsz, który wykonujemy w następny sposób.

FARSZ: Zemleć ser biały z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Do sera dodać jajka i cebulę podsmażoną na złotawy kolor, mąkę ziemniaczaną, bryndzę oraz przyprawy ( nie żałować pieprzu!). Następnie wymieszać dokładnie. Kołacz wysmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i pozostawić jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu,a  w tym samym czasie należy rozgrzać piekarnik.Przygotowany kołacz  położyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Kołacz upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.