bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kołacz z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam.

Kołacz z grzybami

Składniki:

Kołacz z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kołacz z grzybami
Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać pokrojone masło. Dolać 2 łyżki wody, zarobić ciasto nożem, zagnieść i uformować w kulę. Chłodzić 30 minut. Grzyby opłukać. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić w 3 łyżkach oleju, dodać grzyby i dusić do miękkości. Wymieszać z łyżką bułki tartej, serem i posiekaną natką. Ciasto podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią wyłożyć natłuszczoną tortownicę. Na ciasto wyłożyć grzyby. Resztą ciasta przykryć nadzienie, docisnąć brzegi. Pośrodku wyciąć otwór, aby para mogła wydostać się na zewnątrz. Piec około 45 minut (temperatura 200ºC).